Fornying av utstillingsarenaen på VilVite
Ny utstilling – Hjernen og Tarmen

Høsten 2019 begynte fornyingen av utstillingsarenaen på VilVite. Haltenbanken har i samarbeid med interiørarkitektene i Tønder stått for et helhetlig konsept og plan for fornying av soner og utstillinger.

Et populærvitenskapelig senter

VilVite, er et populærvitenskapelig senter for læring gjennom opplevelser innenfor matematikk, naturvitenskap og teknologi Senterets innhold skal bidra til å skape undring og refleksjon rundt de naturvitenskaplige, realfaglige og teknologiske sammenhenger som påvirker våre liv. Tilnærmingen skal utløse nysgjerrighet og interesse ved  gjestene gjennom opplevelser inspireres og motiveres til videre undersøkelser som fører til ny læring.

 

Hovedgrep

I anledning fornying av utstillingsrommet så har vi jobbet oss frem til seks hovedgrep:

  1. Fjerne rommet. Ved å mørkelegge vegger og tak så fjerner man rommet og lar installasjonene bli hovedrollene.
  2. Tydeliggjøre soner. Ved å skape tydelige soner og identiteter relatert til tematikk så blir det lettere å orientere seg i rommet.
  3. Etablerer landemerker. Hver sone skal ha et tydelig landemerke og holdepunkt.
  4. Skape WOW. Variasjon og overraskelser som skal begeistre og trigge nysgjerrighet hos de besøkende.
  5. Tilføre mellomrom. Pustepauser og sittekroken for slitne ben.
  6. Ivareta bærekraft. Gjenbruk, oppbruk, kortreist, monomaterialer eller lang holdbarhet.

 

Ny utstilling – Hjernen og Tarmen

18. juni 2020 var det offisiell åpning av den første nye temautstillingen i vårt prosjekt, ny Hjernen og tarmen utstilling. Utstillingen, som baserer seg på ny forskning, handler om hvordan Hjernen og tarmene snakker sammen. Den er utviklet av VilVite, forskere ved Haukeland universitetssykehus og Science project. Vårt oppdrag har vært å skape et helhetlig utstillingsdesign for den nye temautstillingen.

Arbeidet inkluderte også designutvikling for de nye installasjonene i samarbeid med installasjonsleverandørene og fornying av eldre installasjoner slik at disse fremsto som del av helheten i sonen.

Vet du at inni tarmen lever det uendelig mange bakterier som alle har viktige roller for at du skal holde deg sunn og frisk? “Hjernen og tarmen” utstilling handler om samspillet mellom hjernen og tarmen din.

 

Kroppen som inspirasjonskilde

Utstillingens scenografiske hovedelement er en tunell som samler de nye interaktive installasjonene som handler om hjernen og tarmen. Installasjonene er integrert i tunellen og gir en helhetlig sone. Et slags rom i rommet med flere innganger og åpninger som ivaretar den frie flyten i publikumet. Her entrer men inngangen og lærer om synapsen og hjernen, deretter magen og vagusnerven og avslutter med fordøyelsen. Fargene er hentet fra kroppens fargepalett og logoen er inspirert av tatoverings-estetikk som hyller hjernen og tarmen.

Rundt tunellen finner man eksisterende installasjoner som har fått fornyelse, farger, grafikk og scenografisk belysning.

Åpningen av Hjernen og Tarmen ble offisielt åpnet av Ordfører Marte Mjøs Persen den 18 juni 2020.

Her er noen andre prosjekter