Kan hende er det vakkert

Utstillingsdesign for Munchmuseet

Haltenbanken har sammen med Munchmuseet utviklet konsept for utstillingen «Kan hende er det vakkert» om samleren og samlingen til Rolf Stenersen – forfatter, kunstsamler, finansmann og idrettsmann, oppfinner av automattekst og kodeknekker under krigen.

Utstillingskonseptet og designet er med å romliggjøre kuratorene, Kari Brandtzæg ved MUNCH og Frode Sandvik ved KODEs visjon og narrativ for utstillingen. Tanken i konseptet vårt er å vise hvor moderne og høyaktuell Rolf Stenersen er i dag, selv om han døde i 1978. Vi ville ikke vise den aldrende Stenersen som er avbildet på fotografier og arkivopptak, men heller den unge, nyskapende, fargerike Stenersen som samlet over 2000 kunstverk fra tidens kunstnere og donerte hele sin samling, og sin bolig, Villa Stenersen, til Oslo og Bergen til glede for alle. Målet vårt var å få frem Rolf Stenersens personlighet samtidig med at man stiller ut sentrale verk i den betydningsfulle samlingen hans.

Utstillingsdesignet og lysdesignet forteller en historie for hvert rom, hver sone. Drift – sonen som forteller om undertrykt og frigjort seksualitet – bader i rødt lys, mens sonen «Kan hende er det vakkert» forteller historien om tempoet i Stenersens samlemani gjennom programmert lyssetting. Stenersens person kommer fram gjennom tematikken i sonene, de utstilte romanene som viser til hans forfatterskap, samt via tekstene hans projisert i et lyslag på veggene. Det samme animeres i gigantiske tekstparagrafer hentet fra Stenersens automatskriftbok «Stakkars Napoleon» i «Club Stenersen» – en svart tunnel mellom de to utstillingsrommene. Kunstnerkollektivet Tacobitch har laget lydkulisse til klubbopplevelsen som kombinerer Stenersens tekst med club-beats og lydbilde inspirert av Fartein Valen, en av Stenersens musikalske inspirasjonskilder.

Utstillingen rommer over 160 verk, fordelt på 8 soner. Det er en verkstung utstilling og en viktig del av designarbeidet var plassering av verkene sammen med Munch og Kodes kuratorer.  De ulike sonene er malt i farger hentet fra Villa Stenersen, som var Rolf Stenersens arkitekttegnete hjem og representasjonsbolig for visninger av verk i samlingen hans. Villa Stenersen var tegnet og fargesatt av arkitekt Arne Korsmo og fargesettingen i utstillingen er på den måten med å personliggjøre verkene/samlingen og understøtte tematikken på en abstrakt måte.

Denne utstillingen er et samarbeid mellom MUNCH og KODE, og er første gang på nesten 50 år der sentrale verk fra de to Stenersen-samlingene vises frem sammen. Utstillingen ble stilt ut mellom 14. mai og 14 august 2022 ved Munchmuseet, og vi har siden den gang tilpasset utstillingsdesignet til at den nå også vises ved KODE i Bergen fra 10. mars til 27. august 2023.

Foto – Dag Sandven og MUNCH