Alice Neel – Every Person is a New Universe

Utstillingsdesign for Munchmuseet

Haltenbanken har i samarbeid med Munchmuseet uviklet interiørarkitektur og design for Alice Neel – Every Person is a New Universe  — en utstilling om den amerikanske kunsternen Alice Neel (1900-1984).

Alice Neel – Every Person is a New Universe presenterer cirka 70 verk, dokumentariske fotografi, en biografisk film og en tidslinje over Alice Neel sitt kunstnerskap og liv sett i kontekst av store sosiale omveltninger av tiden. Utstillingens oppbygningen er i tematiske soner, der tema i sonene spinner rundt menneskelige relasjoner, individ, grupper og samfunn – intimitet og nærhet er viktige uttrykk.

Alice Neel malte portretter av menneskene rundt seg. Hun kalte seg selv ”the collector of souls”, og verkene som vises i utstillingen preges av dette. Alice Neel hadde atelier i sitt eget hjem gjennom hele sitt kunstnerskap, de hun malte ble invitert inn i hennes hjemlige sfære. Som konseptuelle grep hentet vi ut den mørke blåfargen – ofte brukt av Alice Neel i omrisset av hennes protretterte modeller, og en lys lillafarge hentet fra skyggene i hennes verk som fargesetting av utstillingen. Den mørke fargen brukes langs yttervegg som en kontur, den lysere som bakgrunn, eller skygge, bak verkene på de indre veggene. Utstillingen har vi møblert med funksjonelt mange møbler i sittegrupper for å invitere inn i Alice Neel sitt atelier og hjem, og la den besøkende bli en del av Alice Neel sin krets og liv. Utstillingens møblering er inspiret av møbelene en kan se i hennes verk, avbildet fra hennes hjem. 

Vårt siste hovedgrep var å omforme den grafiske tidslinjen til moderne formidlingsgrep som reflekterer dagens mediekonsum. Innholdet i tidslinjen reflekterer både hendelser i Alice Neel sitt liv og i samtiden, som påvirker hennes modeller og malerier. Historien om livet hennes fortelles her fordelt over fem skjermer som viser forskjellige perioder. Historiene fortelles gjennom uttrykk inspirert av Insta-stories, og blir korte tidsinntrykk som gir et fint overblikk over hennes liv.

Utstillingen var på innlån, og ble presentert ved Centre de Pompidou, Paris og Barbican, London før den ble vist ved MUNCH. 

Foto – Munchmuseet